Clausura de les Jornades Educatives de Betxí

29 d'octubre de 2019

El 26 d'octubre de 20129, amb motiu de l'acte de cloenda de les I Jornades Educatives de Betxí que duien per lema “Educació de baix a dalt”, la Regidoria d'Educació va convidar la Conlloga Muixeranga de Castelló a fer una exhibició en la plaça Major, en el pati renaixentista del Palau Castell. Uns mesos abans vam fer uns tallers de muixeranga en l'escola pública i a l'institut, tota una experiència per a nosaltres i per a l'alumnat.

La nostra actuació, en la qual vam estar acompanyats per la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Betxí, va començar amb una entrada a plaça fent un passeig de Gegantets amb pinets de dos amb tota la xicalla. A continuació vam fer tres senietes simultànies, un quadre plàstic molt participatiu i que, a pesar de la seua senzillesa, resulta molt vistós: tres pinets de tres que giren i al seu voltant roden quatre pilars de dos amb una guia per cadascun.

A continuació vam fer un remat de Morera que als costats tenia dos Pilons de Titaguas formats ens els seus pisos superiors per xiquets i xiquetes. Tant els remat de Morera com els dos pilons es van fer nets, i en un moment donat va baixar la pinya per a que el públic ho poguera apreciar millor. També en la plaça vam fer un Pilar aixecat per sota, que va despertar l'admiració de les persones congregades.

Ja dins del Palau Castellm autèntica joia de l'arquitectura civil del Renaixement valencià, vam fer una Torreta, que es va desplegar en els seus últim tres pisos, i un Altar format un pilar de quatre central escortat per dos pilars de tres i un pilar de quatre. L'anècdota de la jornada va passar quan un botó de la xiqueta es va quedar enganxat en el pèl de l'alçadora del pilar de quatre, que va saber resoldre amb serenitat i mestratge.

Per a l'ocasió, la Conlloga va traslladar 86 persones adultes i 33 xiquets i xiquetes.