La Tomasina

11 de març de 2021

Text: Kassim Carceller

Imatges: Carmina Ribes

La Tomasina transpira essència muixeranguera pels 4 cantons. Aquesta figura icònica de 5 alçades és una de les més aplaudides a les places i els carrers valencians i sorprén fins i tot als castellers més experimentats. Va ser creada l’any 1993 pel mestre de la Muixeranga d’Algemesí i en honor a ell, Tomàs Pla, se li va designar el nom. Malgrat ser tan jove -28 anys no és res per a una tradició centenària- és una figura ben representativa de les muixerangues, i és que és l’evolució natural de l’emblemàtica Torreta, una construcció de quatre alçades que es caracteritza per desplegar-se uns muixeranguers sobre els altres per tornar-se a plegar novament.

Hui vos descobrirem la que és per a molts la construcció més espectacular i una de les més exigents del repertori muixeranguer. La Tomasina (4-4-2-1-1) la conformen 4 persones a la base i al segon pis, 2 al tercer pis i una al quart i cinqué. La màgia de la figura radica en què els 4 pisos superiors es troben ajupits els uns sobre els altres i són capaços d’aixecar-se sincronitzadament pis a pis per tornar-se a ajupir ordenadament. La coordinació, la tècnica, el control just de la força i l’equilibri juguen una partida contrarellotge perquè tot funcione a la perfecció.

I ho farem des d’una posició privilegiada com mai. Hui no sentirem allò que transmet el públic a la plaça, sinó l’expressivitat del muixeranguer en estat pur des del cor de la figura perquè conegueu, a cada instant, quines són les sensacions i vivències dels muixeranguers i muixerangueres quan construeixen la vasta torre.

Però, caldrà col·locar-se els auriculars per endinsar-se adequadament en la figura i així sentir el batec de la «Tomasina» com si d’un membre més de la muixeranga en formares part. Escoltaràs els sospirs dels companys i les indicacions que allà dins es donen per totes bandes mentre creix i evoluciona la invenció del mestre d’Algemesí Tomàs Pla.

Cal indicar que ara com ara, l’exigent figura està a l’abast de 4 muixerangues: M. d’Algemesí, Nova muixeranga d’Algemesí, M. de la Safor i Conlloga Muixeranga de Castelló, però confiem que molt prompte, gràcies a la millora tècnica i el creixement social de bona part de les colles, puguen executar-la moltes més. La presència i espectacularitat que transmet mereix que molts més valencians puguen gaudir des de fora i des de dins d'aquesta extraordinària construcció.

 

Aquest article es va publicar a Nosaltres La Veu el dijous 11 de març de 2021 i està disponible en el següent enllaç: https://nosaltreslaveu.cat/noticia/43370/la-tomasina