Crònica de l'actuació a les Coves de Sant Josep (la Vall d'Uixó)  

11 d'abril de 2022

El passat diumenge 10 d'abril vam actuar a les Coves de Sant Josep de la Vall d'Uixó (la Plana Baixa), un paratge emblemàtic de les comarques del nord. En aquesta ocasió, abans de l'aturada per Pasqua, es van mobilitzar més de 90 conllogueres I conlloguers, que van estar acompanyades musicalment per la Llavor Dolçaina i Tabal d'Almenara.

Vam actuar primer en l'esplanada exterior. Ací vam fer un remat d'Alta de Cinc, 2 Pilons i una Figuereta simultanis, 2 Senietes i un remat de Morera simultanis, una Torreta i un Altar. Ja a l'interior de les Coves, vam fer un Pilotó, en el qual la xiqueta, més que tocar el cel, va tocar literalment el sostre de pedra. La muixeranga es va fer a l'embarcador, tot I que en un principi estava pensat fer-la en una altra ubicació, però a conseqüència de les pluges de les setmanes anteriors no va ser possible.

Va ser una actuació especial pel marc on es va fer i per la relació de la localitat amb la història de les torres humanes valencianes. Aquesta història arranca a finals del segle XVII, quan el valler Mauricio Navarro va liderar un grup de Ball de Valencians que sembla que va tindre molt d'èxit en els diversos regnes peninsulars de la Monarquia Hispànica, fins al punt que en 1689 aquest grup va percebre pel seu espectacle 3.000 rals enfront dels 1.400 que van pagar a les danses d'espases, o els 700 d'una dansa de xiquetes i els 270 pagats a la dansa de «morenos y morenas», del que podem concloure que la dansa de valencians estava ben considerada, tant pel públic com pels organitzadors, ja que a més de repetir-se en nombroses ocasions, estaven més ben pagades que altres danses i balls.

L'altre antecedent el trobem en 1912, data de l'últim Ball de Torrent celebrat a Nules, quan es va alçar per última vegada el Pilotó fins que va ser recuperat per la Conlloga. El cas és que el mestre d'aquest ball també era de la Vall d'Uixó, però del qual desconeixem el nom. El Pilotó va ser, precisament, la figura que vam alçar dins de la Cova de Sant Josep, pel seu simbolisme i la seua relació amb la Vall (per saber més sobre el Pilotó, consulteu: https://www.conllogamuixeranga.com/blog/6/la-conlloga-recupera-el-pilotoacute).

Volem agrair a l'Ajuntament de la Vall d'Uixó i a Escola Valenciana-Col·lectius per la llengua de Castelló per la seua confiança i per l'organització de l'acte. Esperem tornar aviat i alçar una muixeranga en un altre punt d'aquestes coves tan emblemàtiques.