Entrevista a Joan Nàcher, mestre de la Nova Muixeranga d'Algemesí  

2 de febrer de 2021

Enric Sorribes (Conlloga Muixeranga de Castelló) entrevista a Joan Nàcher, mestre de la Nova Muixeranga d'Algemesí

Fotografia: Ximo Bueno

 

Joan Nàcher és un dels fundadors de la Nova Muixeranga d'Algemesí, una colla que ha servit de model per a les noves muixerangues que aparegueren posteriorment. Després de passar per diversos locs de l'àrea tècnica, ara és el mestre.

Com i quan vas entrar a la Nova Muixeranga d'Algemesí?
Soc un dels membres fundacionals, algunes de les reunions prèvies les realitzarem a casa nostra al carrer de les Germanies, encara que el primer any no vaig estar molt actiu ja que va nàixer , junt a la Nova, el meu primer fill, Arnau.
Sí que vaig estar al costat de la Capella de la Trobada aquell 13 de març de 1997,el dia que oficialment començava a fer-se realitat un somni que ens havíem atrevit a somniar.

Has estat membre de la tècnica de la Nova i des de l'estiu de 2019 n'ets el mestre. Com valores aquesta experiència?
Amb molta normalitat, he estat cap de pinya, cap de xicalla i cap tronc, vaig crear l’àrea de prealçadors, he estat sub-mestre i cap de grup en Mare de Déu més de 15 anys… era qüestió de temps.

La teua primera Festa de la Mare de Déu de la Salut com a mestre de la Nova Muixeranga va anar molt bé. Quina valoració fas?
La veritat és que a nivell personal vaig estar molt més relaxat que altres anys, ja que la feina als grups la porten endavant els caps de grup i només en les figures conjuntes és quan més actiu estava. L’avaluació fou molt positiva encara que moltes coses encara es poden millorar; com en totes les tècniques, hem pensat alguns canvis: treballar les figures en grups de tres assajos, portar un registre de com han anat les proves, crear una àrea de comunicació, animació i captació i altra de nouvinguts que es coordinen amb les de la Junta.

En la processó de la Mare de Déu vau incloure figures tradicionals d'altres localitats, com la Campana dels Negrets de l'Alcúdia, el Pilón de la Mojiganga de Titaguas o el Pilotó recuperat per la Conlloga. Quina valoració en vas fer?
Molt positiva, tant als assajos, amb la presència de membres de la Conlloga i dels Negrets (per motius personals no van poder venir de Titaguas), com el fet d'incorporar noves figures al catàleg de la Nova. No crec que la mirada muixeranguera siga només cap a dalt, cap a figures de més alçada ans al contrari, la nostra espectacularitat també està al moviment, als elements com el foc i la combinació de figures. També la Nova de 4, la Sénia de xicalla i el ball de valencians, que és una combinació del ball, enterro i torre, les estrenàrem aquest any. Enguany davant la basílica optarem per fer 8 passeigs de gegantets simultanis i a mi m’agradà molt.

Ens pots parlar de la nova figura “la Nova”?
La Nova és un conjunt de figures de moment de 4 o 5 alçades i en un futur possiblement de 6, que és el resultat de pensar i repensar per donar solució a alguns dels problemes generats en passar de les quatre altures de l'Encontre a les cinc de la Trobada, junt a l'ambició de tindre una nova figura de sis altures, més senzilla que la Dolçaina. La idea de Raül Sanxis encara estem desenvolupant-la, hem fet alguns canvis al posar-li un pis més i encara queden alguns punts per millorar. La Nova de 4 es va estrenar en Mare de Déu de 2019 i la de 5 en Benigànim el 9 d’octubre del mateix any.

La pandèmia de la covid-19 va paralitzar l'activitat muixeranguera i es va suspendre la Festa de la Mare de Déu de la Salut. Com s'ha viscut aquest fet a Alegemesí en general i a dins de la Nova en particular?
Un poc com en tots els pobles, tinguérem temps per fer-nos a la idea i en estiu ja ningú pensava que fos possible, primer les falles, que per a membres de la colla era un any molt especial, i després la Trobada que, amb la Vella de Valls i la Muixeranga d’Alacant, tenia tots els ingredients per resultar fantàstica. Ara mateix tampoc tenim molt clar que passarà en setembre de 2021.

No es poden predir les conseqüències de la pandèmia sobre les colles, però com veus el futur de la teua colla?
Crec que començar quasi de zero serà una oportunitat per reinventar-nos de nou, no se si serem 30, 60 o 100 però les que estem, segur que ens atrevim a somiar de nou i treballem de valent per fer realitats eixos somnis.

Una de les preocupacions de les colles és el manteniment de la cohesió interna de les colles. En aquest sentit, quines accions o activitats s'estan desenvolupant des de la Nova Muixeranga?
Les xarxes estan fent de pont, s’ha anat realitzant accions des de la Junta, principalment la “Muixerola”, les jornades de cultura popular que enguany han estat molt virtuals i han pogut participar de forma segura uns 150 muixeranguers entre adults i xicalla, amb un recital de poemes de Fina Girbés, una exposició de fotografies de Ximo Bueno a les balconades i un meravellós concert de Néstor Mont a la Casa Cantonera amb el qual estem treballant en un documental. Tot aquest material, junt al video que des de xicalla felicitàrem el Nadal, els podeu trobar a les xarxes.

Amb l'arribada de la vacuna de la covid-19 pareix que el retorn a l'activitat muixeranguera normal comença a albirar-se. Què faràs el primer dia que torneu a assajar?
Depèn de moltes coses, però segur que alguna cosa pensarem per començar amb força. A l’àrea técnica estem hivernant com una llavor, agafant nutrients i reservant-nos per la nova primavera que ha d’esclatar. En 2022 tenim el repte del 25 aniversari de la Nova i 50 de la Muixeranga d’Algemesí... alguna cosa gran haurem de fer.

La Seu de la Nova al Carrer Nou del Convent d'Algemesí és un punt de referència del moviment muixeranguer, i ara pareix que canviareu d'ubicació. Ens pots contar alguna cosa al respecte?
La veritat és que ha estat una decisió molt difícil, però era inevitable; la colla ha anat creixent i començava a quedar-se menuda. La pandèmia només ha fet que s’accelerara el procés i el més dolorós és no poder fer una festa de comiat a l’altura del que eixa casa del carrer Nou del Convent ha significat per tots nosaltres. Una nova oportunitat transformadora: canviar, adaptar-se, millorar... serem tots nosaltres qui omplirem d'història i d'històries la Nova Seu.

Sou una colla fundadora de l'anterior Federació de Muixerangues i de l'actual. Quina opinió tens de la tasca desnvolupada per una i per l'altra?
Fundadora i també impulsora. Des del principi un dels objectius de la Nova va ser recuperar el patrimoni cultural muixeranguer perdut al País, posar-lo en valor, mostrar-lo… La primera Federació potser ens va faltar coordinació… també problemes per encaixar l’entitat promotora i les colles xicotetes que estaven naixent..., aprenguérem, això sí, i ens coneguérem; aquelles cinc primers aplecs muixeranguers van estar genials i van suposar la primera renaixença muixeranguera.

Què li demanaries a la Federació Coordinadora de Muixerangues?
La Federació crec que ha de ser per una part, la gran impulsora de la recuperació i difusió del fet muixeranguer promoguent estudis i investigacions i alhora una eina per ajudar i coordinar totes les colles, establint grups de treball, creant ponts entre les colles, una tasca difícil i que cal construir entre totes i tots.

Aquesta entrevista es va publicar en el suplement TERRA DE MUIXERANGUES del diari Levante i està disponible en el següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2021/02/05/joan-nacher-des-principi-dels-34077793.html