La xiqueta més alta de Castelló

2 d'abril de 2020

Hola a tots i totes, xiquets i xiquetes, caragols i vaquetes.

Avui vinc a explicar-vos una història. Una història que parla d’una muntanya, la Penyagolosa, i de la Muixeranga.

I vosaltres em direu? Què és la muixeranga?

Doncs les muixerangues són torres humanes. És a dir, figures ben, ben altes que es fan en persones, col·locant-se les unes damunt de les altres. Com quan vosaltres feu una torre en blocs de construcció, apilant-los un damunt dels altres, però en persones. Us ho imagineu?

En aquestes torres humanes és molt important una cosa que es diu “la pinya”, que són un grup molt gran de persones que es posen a la part de baix de la figura molt, molt apretadetes i fan que la figura siga més forta i molt més segura. Sense la pinya, no es podrien fer muixerangues. Així que és superimportant.

Una altra cosa també molt important és la música. Mentre fem muixerangues sempre sona la mateixa música, una cançó que es diu la “Muixeranga d’Algemesí” i es toca en dolçaina i tabal.

Els valencians fem muixerangues des de fa molts i molts anys, hi ha documents que diuen que les primeres muixerangues es van fer fa quasi 400 anys!

Per això, també sabem que la muixeranga és l’avantpassat dels castells, és a dir, que les muixerangues són més antigues, més velles que els castells que es fan a Catalunya. Com els vostres avis, que són més majors que vosaltres perquè van néixer abans. Sabeu? Doncs podríem dir que les muixerangues són com les àvies dels castells. Però encara que vinguen del mateix lloc, les muixerangues i els castells són ben diferents. Com vosaltres i els vostres avis, no?

Bo, doncs ara us explicaré la història d’un grup d’amics i amigues de Castelló, que fan muixerangues i que es diuen la Conlloga Muixeranga de Castelló.

Conlloga???? Quina paraula més estranya, no? L’havíeu escoltat alguna vegada? Segurament no. Això és perquè és una paraula molt, molt antiga, que ja quasi no s’utilitza. Fer conlloga és quan un grup de gent es junta per ajudar-se els uns als altres i treballar tots junts, en equip! Doncs això és el que fa la Conlloga Muixeranga de Castelló, treballen totes i tots junts, en equip, per fer muixerangues.

Doncs aquest grup d’amics i amigues, a més de fer muixerangues, també els agrada molt la muntanya. I quina és la muntanya que més els agrada? Doncs, com no podia ser d’una altra manera, a la Conlloga li encanta la muntanya més alta de les comarques del Nord: la Penyagolosa!

Així que un dia van decidir pujar tota la colla junta caminant, des de Sant Joan de Penyagolosa, passant pel barranc de la Pegunta fins a arribar al cim de la Penyagolosa. Alguns fins i tot es van aventurar a pujar per la Pedrera! Que valents i valentes!

I que penseu que volien fer tots i totes juntes allí dalt a 1.813 metres d’altitud, en el punt més alt de les terres del nord?

Doncs està clar!! El que volien fer era una muixeranga!!!

Mare meua, quina por! Una muixeranga dalt del cim! Damunt, aquell dia que havia començat ras i clar, a poc a poc es va anar ennuvolant. Es va tapar el sol i cada vegada els envoltava més i més boira. Però això no els va fer defallir!

Es van posar la seua camisa groga, es van enfaixar en les seues faixes vermelles, van formar la pinya i van començar a pujar: primer un es va posar dalt de la pinya, després va pujar una altra i finalment la xiqueta!!! Increïble!! Havien fet un pilar de 4 quatre alçades dalt del cim de la Penyagolosa!

Quina alegria! Quina fita més bonica que havien aconseguit!

Des d’aquell dia, a la xiqueta que va pujar a dalt de tot sempre li fem la broma que, per uns moments, va ser la xiqueta més alta de Castelló! Però us diré més: Jo diria que també va ser la més valenta!

I conte contat, ja s’ha acabat!

 

Al següent enllaç podeu escoltar el conte explicat per la seua autora, Patri Teruelhttps://www.youtube.com/watch?v=rrSQdpyLRQc&t=2s

I en aquest altre enllaç teniu el vídeo de la Conlloga Muixeranga de Castelló quan vam fer cim i figura el 20 de maig de 2018https://www.youtube.com/watch?v=uCQEPhYV6P0