Actuació pel 87 aniversari de les Normes  

18 de febrer de 2020

L’acord pel qual s’aprovaven les Bases d’Unificació Ortogràfica del Valencià en desembre de 1932, més conegudes com les Normes de Castelló o Normes del 32, està considerat com un dels esdeveniments socials i culturals més importants de la història contemporània del poble valencià, i per extensió, de tot el nostre domini lingüístic, ja que suposà, de facto, l’adopció de les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra per al conjunt del català.

La nostra ciutat sempre s’ha sentit orgullosa d’aquest fet i que fóra la centenària Societat Castellonenca de Cultura la que impusara dit acord. Anys més tard, a proposta de l’Ajuntament de Castelló, el Consell de la Generalitat Valenciana la va declarar Bé d’Interés Cultural immaterial (BIC).

Cada any, al voltant del 21 de desembre, data de la firma de les Normes, es celebra aquesta fita amb actuacions musicals, mostres de cultura popular i una fira d’entitats, tot organitzat per Castelló per la Llengua, entitat a la qual pertany la Conlloga. L’any passat, però, no va ser possible, tot i que sí que es va fer un senzill acte d’homenatge en la Casa Matutano, lloc on es va realitzar l’acord, al qual la Conlloga no va faltar. Així doncs, la commemoració es va ajornar fins aquest dissabte 15 de febrer, al qual no fa faltar la Muixeranga de Castelló, com ha estat fent des de la nostra fundació.

Acompanyats musicalment per la Llavor d’Almenara i al costat de la Muixeranga de la Plana, ens vam presentar a plaça al voltant de 120 camises groc terroses. En rondes successives vam fer:
-Entrada a plaça amb Pas de Gegantets.
-Pilotó amb quatre pinets de 3 a cada costat.
-Morera.
-Un remat d'Alta de Cinc i una Torreta simultànies.
-Vam acabar amb un Altar amb un Pilar de 4 aixecat per sota.

Actuació molt important per a la Conlloga Muixeranga de Castelló que, a més de commemorar una fet tan important per a la nostra ciutat ens ha servit per seguir preparant la pròxima Trobada de Muixerangues.

Galeria de fotos