Entrevista a la nova mestra i al nou president de la Muixeranga de Vinaròs

29 de juny de 2023

Kassim Carceller (La Mata, Els Ports) entrevista a la nova mestra i al nou president de la Muixeranga de Vinaròs.

 

El 25 de febrer del 2023 la Muixeranga de Vinaròs va escollir un nou equip tècnic i una nova junta executiva, de les quals Nuria Paula Safont n’és la mestra i Josep Domènec Safont n’és el president. Tots dos encapçalen una nova etapa en la Muixeranga de Vinaròs amb l’objectiu de fer-la reviscolar.

La pandèmia va colpejar durament les muixerangues, especialment les que tenien menys massa social. A més, vosaltres vau perdre una persona molt estimada a conseqüència de la Covid. No ho heu tingut fàcil. Malgrat tot, vau decidir que la colla havia de continuar.

Quines són les passes a seguir d’ara endavant? Quina és la vostra prioritat en aquest moment? Us heu marcat objectius socials i tècnics?

El nostre principal objectiu és recuperar l’espai perdut per l’aturada obligatòria de la pandèmia, i ja ho hem aconseguit. Enguany, a més de les actuacions habituals a la ciutat y a municipis veïns, recuperem la nostra participació en els actes centrals de les festes més importants de la ciutat com les festivitats de la Mare de Déu de la Misericòrdia o les celebracions de la Mare de déu d’Agost. Però, a més estem treballant per a tindre col·laboracions molt especials i espectaculars amb les entitats de la ciutat per a impulsar la nostra presència als carrers i davant la societat en els millors escenaris possibles.

Quines figures teniu consolidades i quines voldríeu assolir?

Tenim diverses figures consolidades, com el Pinet doble, l’Aixecat de 4, el Banc, la Marieta, la Campana, la Sénia, el Guionet, el Cinc en un peu o la Figuereta, entre altres, però volem lluitar per consolidar aquesta temporada figures com la Mitja Marieta Doble, la Branca o la part de dalt de la Tomasina: figures que hem fet molt però que volem tornar a fer.

En 2017, la Muixeranga de Pego es va refundar per esdevenir la M. de la Marina Alta, una colla comarcal. Roda pel cap emular els companys del sud? Creieu que podria funcionar una Muixeranga del Maestrat?

Coneixem bé la seva situació, però nosaltres afrontem una situació prou diferent. La comarca del Baix Maestrat, com a part septentrional y més llunyana dels centres de decisió al Nord del País, està menys vertebrada entre sí, i els tres pobles amb un gruix important de població s’aglutinen en torn a Vinaròs. Per tant, és difícil vertebrar una entitat de caràcter comarcal amb aquest encaix territorial. Però, sobretot, crear una Muixeranga d’àmbit comarcal coarta la possibilitat de desenvolupament d’altres muixerangues dins d’aquestes ciutats. Si nosaltres passem a dir-nos “Muixeranga del Maestrat” o “del Sénia”, estaríem limitant o obstaculitzant el possible naixement d’una muixeranga a Benicarló per exemple. O en el cas de dir-nos “Muixeranga del Sénia” estaríem entrant en terreny de la Muixeranga dels Ports.

També cal tenir en compte que existeix un altra muixeranga a la comarca, si bé no es constitueixen com a tal: els Dansants de Peníscola. Tenen fins i tot moltíssima més història que nosaltres i, malgrat que no son una Muixeranga com a tal, l’existència d’una muixeranga “del Maestrat” xocaria frontalment amb la seva pròpia existència. Per això no volem assumir un terme d’aquesta magnitud, per respecte i comprensió a les sensibilitats i realitats de la comarca.

Esteu col·laborant activament amb les colles veïnes dels Ports i Castelló (muixerangues), Tortosa o Xiqüelos del Delta (Castells) per tal de generar sinèrgies?

Sí, en efecte. Sense anar més lluny, setembre passat vam actuar a la diada dels Castellers de Tortosa, en un dia de gran germanor amb ells, on també va participar amb un pilar de 4 la colla Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Amb ambdues colles la relació es excel·lent, i la proximitat és un valor fonamental per a aprendre i millorar conjuntament. De fet, alguns dels nostres membres son muixeranguers i castellers alhora. Amb Castelló i la Conlloga la relació sempre ha sigut fantàstica. Hem crescut, com aquell que diu, de la mà, hem compartit plaça i il·lusions moltes vegades, i ens agrada pensar que som colles germanes. Va ser la Conlloga la primera muixeranga que va xafar Vinaròs en la nostra primera trobada de muixerangues, i per a nosaltres sempre ha sigut una relació molt especial amb ells. I, sobretot, hem aprés molt juntes i ens hem fet costat sempre que ha fet falta. Amb la Muixeranga del Ports volem poder crear una relació fraternal similar a la que compartim amb la Conlloga. La distància és sempre un problema, però la nova variant de la N-232 ens apropa una mica més, i volem poder ajudar a la Muixeranga dels Ports a créixer amb l’orgull i la responsabilitat de ser les dos colles del Nord. De fet, compartirem plaça per primera vegada a l’Aplec dels Ports, i ens agradaria poder tindre un assaig amb ells els dies previs per a conèixer-nos i enfortir relacions entre les dos colles. No ens pregunteu pels Dansants de Peníscola, perquè no són tant una muixeranga o una colla castellera, però fan muixerangues amb una història i tradició centenària. Amb ells, de cara a les festes de la Mare de Déu de l’Ermitana, ens agradaria poder compartir un assaig, que ens ensenyen tot el que ells fan i assagen de cara a les festivitats de l’Ermitana. I que ells puguen conèixer el món de les muixerangues per part nostra y puguem implementar mútuament coses apreses al nostre dia a dia.

Com us influeix ser terra de cruïlla entre el món casteller i muixeranguer?

Com ja hem dit prèviament, és un valor incalculable. Conèixer els dos mons de tant a prop et fa aprendre i transcendir les dos vessants per a ser el millor que podem, treballant tota la tècnica que es coneix a banda i banda de riu i, sobretot, aplicant allò aprés que t’aporten les persones que s’ajunten a la Muixeranga de Vinaròs. És molt bonic descobrir la visió que tenen de les muixerangues tant positiva gent que prové dels castells: reconeixen que hi ha uns valors a la Muixeranga que no tenen preu, i això ens gratifica, ens fa pensar que fem les coses bé.

Enguany la colla farà 10 anys, i és motiu de celebració. Quins actes esteu preparant?

Volem tancar molts actes que poden fer d’aquest un any únic. Tenim la trobada de final de temporada a l’octubre, on volem que les dos principals colles muixerangueres de les capitals del País i del Principat es troben amb nosaltres per a celebrar el nostre 10é aniversari. Però no només això, volem fer presentacions de la trobada i alguna festa prèvia. I també estem intentant tancar un acte molt bonic per a actuar conjuntament amb la Banda Simfònica municipal, l’Aliança, en un acte conjunt de gran bellesa que pose punt i final al 10é aniversari. Veurem si tots aquests somnis poden anar fent-se realitat i tancant-se

Quin calendari d’actuacions i tallers se us presenta d’ara a l’estiu?

De moment estem propers a tancar tallers en l’escola d’estiu municipal, però també a algun local del poble. Però sobretot ve marcada per la nostra actuació a les festes majors de la ciutat, al juny, pel seguici de Sant Joan i Sant Pere. També les actuacions en les celebracions en honor a la patrona de Vinaròs i també a la Misericòrdia, ambdues multitudinàries, i una d’elles a l’interior de l’església arxiprestal. Per acabar, el colofó, amb l’Aplec dels Ports abans d’encarar la recta final de la temporada.

Se’ns presenta un any ambiciós i molt il·lusionant, esperem estar a l’altura. Salut i Muixerangues!

 

Aquesta entrevista es va publicar el divendres 30 juny de 2023 al suplement Terra de Muixerangues del diari Levante i està disponible en el següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2023/06/30/nostre-objectiu-recuperar-l-espai-89277855.html