Pinya xicalla

10 de desembre de 2019

Caps de Xicalla de la Conlloga Muixeranga de Castelló
Fotos: JAVIER HURTADO

Moltes vegades hem dit que la xicalla és la part més important d’una colla, qui representa millor els valors de les muixerangues, la part imprescindible per culminar les figures i, a més, l’energia per seguir avançant i millorant cada assaig. Els més menuts i menudes són el motor de les colles i per això els hem de tornar una xicoteta part de tot allò que ens aporten als majors. En la Conlloga tenim la nostra manera particular d’agrair-los l'esforç, que és mitjançant el que anomenem pinyes, unes activitats organitzades pels caps de xicalla que es desenvolupen en acabar cadascun dels 3 cicles en què es divideix la nostra temporada.

La xicalla es troba les pinyes en el seu camí: una cartolina amb un recorregut dibuixat que representa la temporada muixeranguera, en el qual col·loquen un gomet cada vegada que fan una figura, sense importar l’alçada que s'hi haja assolit, ja siga un pinet o una figura de 5. D’esta manera reben un reforç positiu molt visual amb el qual comprenen que necessiten els gomets de tota la xicalla per arribar a les pinyes, perquè junts sempre sumen, i això els fa més forts, més conlloga. Arribar a la seua fita es converteix en un triomf de totes i tots i l’esperen amb il·lusió i nerviosisme.

Les pinyes, per tant, es preparen per dos motius. El primer és el reconeixement a l'esforç, al treball, a la constància i el compromís en els assajos, gràcies als quals els adults ens n'hem contagiat i hem pogut rematar tantes figures. El segon motiu,  és reforçar els vincles entre la xicalla, el sentiment de pertinença al grup i l’amistat més enllà dels assajos. Amb això pretenem que tots els xiquets i xiquetes formen un grup cohesionat, en què tothom tinga el seu lloc i on se senten valorats i valorades, estimats i estimades per com són: persones fantàstiques i meravelloses, cadascuna a la seua manera. I, per bé que els valors els treballem cada divendres a l’assaig psicomuixeranguer, fer una activitat diferent ens ajuda a consolidar més el grup i incrementar-ne la motivació.

Ara que ja sabeu per què els preparem les pinyes a la xicalla de la Conlloga, explicarem com va ser la primera d’esta temporada 2019-2020.

En aquesta etapa, tot adequant-nos a l’oratge que ens sol acompanyar durant el mes de desembre, vam decidir fer una activitat en un espai tancat que va resultar ser d’allò més divertida.

El passat 5 de desembre de vesprada vam anar a Esportverd, unes instal·lacions esportives on hi ha rocòdroms, una cova-laberint i altres espais on la xicalla va poder gaudir de l'escalada i l'espeleologia amb persones expertes en les matèries que els van guiar i ensenyar d’allò més bé. Distribuïts en 3 grups, van realitzar un circuit amb 3 activitats distintes adaptades a totes les edats. La primera va ser l'entrada i l'exploració de la cova-laberint, on van accedir ben equipats i equipades amb casc i frontal. Dins la cova van haver d’escalar parets inclinades i trobar, dins la foscor, objectes amagats. Tot i que no vam poder entrar-hi amb ells i elles, podem assegurar que s’ho van passar molt bé per les cares de felicitat que tenien en eixir: es van sentir uns autèntics espeleòlegs i espeòlogues!

La segona activitat consistia en diferents jocs amb matalassos i una corda agafada al sostre, en els quals havien de saltar d'uns a un altres, passar per baix dels que formaven túnel i estirar-los amb el seu pes...

I l'última aventura va ser l'escalada en rocòdrom, on van poder mostrar les habilitats muixerangueres. Els monitors els van ajudar molt i els donaven instruccions per poder agafar-se millor, pujar més amunt i guanyar confiança.

En acabar el cicle complet, vam agrair als monitors, la seua tasca com a grans professionals, l’ajuda i l’atenció rebudes; i cansats i rendits, vam anar a sopar tots junts per rematar la festa. 

Havia estat una vesprada-nit sensacional en què, una vegada més, l’esperit de companyonia i amistat de la xicalla va creuar fronteres, més enllà del Cau.

Pinya xicallaPinya xicallaPinya xicallaPinya xicallaPinya xicallaPinya xicallaPinya xicallaPinya xicalla