El calendari muixeranguer de gener a juliol

12 de gener de 2024

Text: Enric Sorribes. Foto: Tàfol Nicolau. Conlloga Muixeranga de Castelló.

 

No existeix una temporada muixeranguera unificada, ja que cada colla l'organitza a la seua manera, moltes vegades d'acord amb les actuacions que van sorgint al llarg de l'any, amb poca planificació prèvia com a norma general. Tot i que la majoria de les colles tenen la seua època de major activitat entre setembre i juliol, n'hi ha d'altres que no paren en agost, com les muixerangues de Segària o d'Alginet, o fins i tot, hi ha qui ha adoptat la “temporada castellera”, de febrer a desembre, com en el cas de la Muixeranga de Vinaròs. No obstant això, la pràctica ha fet que es perfile un calendari muixeranguer a partir de determinades trobades i actuacions destacades que es repeteixen periòdicament. Així doncs, agafarem de referència el calendari majoritari, el que va de desembre a juliol.

L'any muixeranguer comença al setembre, concretament els dies 7 i 8, que és quan se celebren les festes en honor de les marededéus trobades. És el cas de les dues muixerangues d'Algemesí, per la festa de la Mare de Déu de la Salut (declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO), els Negrets de l'Alcúdia en honor de la Mare de Déu de l'Oreto i la Muixeranga de Sueca per la Festa de la Mare de Déu de Sales. Totes aquestes actuacions es caracteritzen pel seu sentit tradicional, amb un format de cercavila en el qual només participen les colles locals. També en aquestes dates trobem actuacions de muixerangues tradicionals com els Dansants de Peníscola (en honor a la Mare de Déu de l'Ermitana).

A finals de setembre o el primer cap de setmana d'octubre també té lloc la Diada de la Muixeranga de la Safor, en què, a més de la colla organitzadora, també hi participen dues o tres colles més (incloent-hi colles castelleres o de falcons). És una trobada de molt de nivell i de molta acceptació per part del públic.

A octubre ens trobem amb el dia que més muixerangues es fan arreu del país, amb participació de moltes muixerangues en actes organitzats principalment per ajuntaments i entitats valencianistes, en commemoració de la diada del 9 d'Octubre. També aquest mes, habitualment, té lloc a Vinaròs la Trobada de Muixerangues organitzada per la colla local; no obstant això, en alguna ocasió s'ha traslladat a principis de novembre.

Al mes de novembre se celebren algunes de les trobades més destacades del calendari muixeranguer. A principis del mes es fa la Trobada de Muixerangues de Barcelona, organitzada per la colla de la capital de Catalunya. A Benimaclet, per celebrar l'aniversari de la colla, es fa la Trobada de la Jove Muixeranga de València. Per altra banda, a finals de mes, té lloc la Diada de Muixerangues d'Alacant al municipi de Mutxamel. També al novembre té lloc el Torrent de Muixerangues, organitzat per la Muixeranga La Torrentina (en algunes ocasions també s'ha fet en juliol).

Al desembre, poc abans de la nit de Nadal, la Muixeranga de Sueca celebra el seu aniversari amb una actuació pels carrers de la localitat, amb una actuació ben lluïda. A Castelló de la Plana es commemora l'aniversari de les Normes del 32, en les quals sempre ha participat la Conlloga Muixeranga de Castelló i en algunes ocasions també la Muixeranga de la Plana (fins i tot la Conlloga algunes vegades ha convidat altres colles) amb una actuació.

En gener són diverses les muixerangues que celebren la tradicional festa de Sant Antoni Abat. És el cas de la Muixeranga d'Alginet i la de la Vall d'Albaida, que ho fa a Ontinyent. Des de fa uns anys, la Cavalcada de les Magues de Gener de València compta amb la participació de diverses muixerangues. També aquest mes, la Muixeranga “La Carabassota” de Guadassuar participa en la tradicional festa de la Repartició de la Carn d'aquesta localitat de la Ribera.

En febrer s'emmarca la Trobada de Muixerangues de Borriol, resultant de la col·laboració entre aquest Ajuntament i la Conlloga Muixeranga de Castelló, i l'Aplec de la Plana, a la Vall d'Uixó, organitzat per la Falla “Ja estem tots” i que des de fa uns anys compta amb la participació de muixerangues.

Al març trobem una altra de les fites importants del calendari muixeranguer: la Trobada de Muixerangues de Castelló, una de les més multitudinàries, tant pel nombre de participants com de públic assistent. Donat que té lloc el segon dissabte de les festes de la Magdalena, segons com caiga la festa , que puja i baixa en el calendari, pot ser que es faça al mes de febrer.

Al llarg del mes d'abril són diverses les actuacions que ens podem trobar: la Trobada de Muixerangues de Guadassuar, la Fira del llibre de Vinaròs al voltant del dia 23, amb participació de la muixeranga de la ciutat, l'Homenatge als Maulets per la Muixeranga de Xàtiva cap al 25 d'abril, i l'actuació de la Muixeranga de Cullera per la festivitat de Sant Vicent Ferrer. Diverses colles participen en els actes reivindicatius pel 25 d'Abril.

En el mes de maig destaquen la Trobada Muixerangues de Xàtiva, i la trobada del “Xalònia” a Xaló (organitzada per la Muixeranga de Segària, i abans per la Muixeranga de la Marina Alta).

En juny tenim un altre dels plats forts del calendari muixeranguer: la Trobada de Muixerangues d'Algemesí, amb la participació de les dues colles locals acompanyades per una colla muixeranguera i una altra castellera. A finals de juny la Muixeranga de Vinaròs participa en el Seguici popular de la localitat i el darrer cap de setmana té lloc l'actuació de la Conlloga en l'Aplec de Penyagolosa.

En el mes de juliol destaquen la Trobada de Muixerangues de la Gran Fira de Juliol de València, organitzada per la Jove Muixeranga de València i l'Ajuntament (primera setmana de juliol) i la Trobada de Muixerangues de l'Aplec dels Ports, una espècie de diada de les colles de les comarques del nord.

Tot i que la majoria de les colles tenen la seua època de major activitat entre setembre i juliol, n'hi ha d'altres que no paren en agost, com les muixerangues de Segària o d'Alginet, o fins i tot, hi ha qui ha adoptat la “temporada castellera”, de febrer a desembre, com en el cas de la Muixeranga de Vinaròs. Per a les muixerangues d'Algemesí agost és el temps per preparar festa de la Mare de Déu de la Salut (declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO), i, tanmateix, succeeix amb els Negrets de l'Alcúdia amb la festa de la Mare de Déu de l'Oreto.

Com veiem, es tracta d'un calendari amb certa intensitat al qual cal sumar altres actuacions que cada any van sorgint. Malauradament, moltes vegades les muixerangues informen de les actuacions amb poca antelació, si és que arriben a fer-ho. Això caldria solucionar-ho, pensant sobretot en el públic en general, tot tenint en compte que la Federació de Muixerangues disposa d'una agenda en el seu web. Esperem que a poc a poc les colles vagen prenent consciència i vagen posant remei a aquesta mancança.

 

Aquest article es va publicar al suplement TERRA DE MUIXERANGUES del diari Levante el divendres 5 de gener de 2024 i està disponible al següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2024/01/05/calendari-muixeranguer-gener-juliol-96534661.html