Dissabte se celebrarà la III Trobada de Muixerangues de Borriol

16 de febrer de 2024

Text: Enric Sorribes, Conlloga Muixeranga de Castelló

Per tercer any consecutiu, la població de Borriol acollirà una exhibició de torres humanes, concretament a la plaça del Pou, segons van presentar en roda de premsa per la regidora de Cultura, Silvia Llorens, i el regidor de Patrimoni, Josep Cristià Linares. El primer any van participar la colla castellera dels Moixiganguers d’Igualada, la qual estava fent una estada en terres castellonenques per preparar la represa postpandèmia, juntament amb la Conlloga, gràcies a les gestions fetes pels Col·lectius per la Llengua I la Cultura, que va propiciar aquesta trobada anual coorganitzada per l’Ajuntament de Borriol i la Muixeranga de Castelló. L’any 2023, a aquesta colla es va sumar la Jove Muixeranga de València, i enguany, per primera vegada, seran tres les colles participants: la Muixeranga de Cullera, la colla castellera dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i la Conlloga Muixeranga de Castelló.

La Muixeranga de Cullera, fundada en 2011, és una colla consolidada en la categoria de quatre pisos de la Federació Coordinadora de Muixerangues, ja que té assolides amb solvència figures com la Branca, la Torreta, la Roscana, el Pilar de 4 o l’Altar, i d’altres del repertori clàssic d’Algemesí, gràcies a la tasca que desenvolupen setmana rere setmana en el local d’assaig. Compta auns 80 socis i sòcies. Molt implicada en les festes i tradicions del municipi, solen actuar les festes de la Mare de Déu del Castell i per Sant Vicent. Ja han actuat amb anterioritat a Castelló. Vesteixen camisa roja, faixa negra i pantalons blancs.

Xiqüelos i Xiqüeles del Delta és una colla castellera amb seu a Amposta, Sant Carles de la Ràpita (on solen assajar) i altres localitats del Delta de l’Ebre fundada en 2013. Forma part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla de categoria de 6, amb castells com el 3 de 6, el 4 de 6 o el Pìlar de 4, sent la seua millor actuació en la qual van fer el 2 de 6 i el 3 de 6 amb l’agulla. Per la seua proximitat a les comarques del nord valencianes, mantenen molt bona relació amb la Muixeranga de Vinaròs i la Conlloga Muixeranga de Castelló, amb les quals han actuat conjuntament en diverses ocasions. Vesteixen camisa blau delta (blau clar), faixa negra i pantalons blancs.

La Conlloga Muixeranga de Castelló és, junt amb l’Ajuntament de Borriol, la coorganitzadora de la Trobada. Amb més de 200 sòcies i socis, va ser fundada a finals del 2013 i té la seu al Cau Muixeranguer de Castelló, que a més de seu social és el local d’assaig.. El repertori de figures de la Conlloga és ample i fidel al repertori clàssic d’Algemesí, amb figures de tres, quatre i cinc altures. Entre aquestes últimes la Conlloga té assolides l’Alta Clàssica, l’Alta de Cinc, la Morera, la Tomasina i la Trobada, per la qual cosa té la consideració de colla de 5 de la Federació Coordinadora de Muixerangues. A més a més, la Conlloga va recuperar el Pilotó. Actualment, està preparant la Trobada de Muixerangues de Castelló, que cada any se celebra el segon dissabte de les festes de la Magdalena, per la qual cosa aquesta actuació serà una bona pedra de toc. Vesteixen camisa groc terrós, faixa roja i pantalons blancs.

Pel que fa al desenvolupament pròpiament dit de la Trobada, aquesta començarà a les 17.30 h amb una cercavila des de la plaça de la Font en direcció a la plaça del Pou, on es faran rondes alternes per part de les tres colles a partir de les 18 h, i finalitzarà amb una ronda conjunta de pilars de comiat.

 

Aquest article es va publicar en el suplement del diari Levante el divendres 16 de febrer de 2024 i està disponible en el següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2024/02/16/dissabte-celebrara-iii-trobada-muixerangues-98235880.html