Torna la muixeranga

4 d'octubre de 2021

Text: Enric Sorribes

Quan a València es va fer l’última mascletà de Falles del 2020, la majoria de muixerangues ja havien decidit aturar la seua activitat quant a la realització d’assajos i actuacions. Això va ser així per coneixement, responsabilitat i seguretat, la qual sempre ha estat (i és) una prioritat, fins al punt que ha existit una autoregulació interna en aquest sentit, com en l’adopció del casc per a la xicalla, el nombre mínim dels cordons de la pinya, la contractació de l’assegurança d’accidents, la presència d’ambulàncies en les actuacions, la realització de jornades tècniques formatives, etc. Tot això sense la intervenció de cap administració. Ara, amb la vista posada en el 9 d’Octubre, mentre que totes les activitats culturals, festives, socials i esportives han recuperat certa normalitat, els locals d’assaig tornen a reviscolar per a allotjar assajos amb seguretat.

L’evolució de la pandèmia de la covid-19 al territori valencià, amb unes dades d’incidència cada vegada més baixes, unida a l’extensió de la vacunació, que l’aproxima cada vegada més a la immunitat de grup, va fer veure que l’esperada represa de l’activitat muixeranguera estava més a prop. Activitats semblants a la muixeranga, com algunes pràctiques esportives i activitats físiques de contacte, ja fa temps que iniciat la seua activitat des de fa mesos. Per altra banda, a Catalunya els castells i els falcons, dues disciplines culturals que, com la muixeranga, consisteixen en la construcció de torres humanes, estan assajant i actuant des de fa setmanes amb unes condicions que les aproxima a la normalitat.

La Muixeranga és una activitat física de cultura popular amb molt d’arrelament en determinades comarques valencianes, que en els darrers anys ha experimentat una notable evolució per tot el territori valencià. L’aturada en l’activitat ha suposat una llosa per al moviment muixeranguer en general i per a les colles en particular. En primer lloc perquè es va parar en sec el creixement de les colles, perquè aquestes, després de tant de temps, han vist com la massa social necessària per a alçar figures, es dispersava, i els recursos econòmics necessaris per al manteniment de les entitats (lloguers, assegurances, material...) desapareixien de sobte. Per tot això, la represa de l’activitat tècnica muixeranguera era vista com una necessitat vital per al moviment muixeranguer i per a la supervivència de moltes colles.

L’Assemblea General de la Federació Coordinadora de Muixerangues va aprovar per unanimitat el Protocol que ha de servir de guia per al retorn als assajos i les actuacions d’una manera controlada I segura. Posteriorment, des de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública es van introduir algunes matisacions. Arribar a aquest punt no ha estat fàcil, i ha calgut fer diverses reunions amb autoritats autonòmiques culturals i sanitàries. Aquest document té en compte les mesures relatives a l’activitat física contemplades per la Conselleria de Sanitat com són l’ús obligatori de la mascareta de totes les persones participants de més de sis anys, aplicació de gel hidroalcohòlic en peus i mans, restricció de l’aforament en els espais d’assaig, amb la priorització dels assajos a l’aire lliure control del registre de persones assistents (aquests llistats es posaran a la disposició de les autoritats sanitàries si així ho requeriren), la designació d’una persona responsable de la seguretat i higiene i de ser el contacte amb les autoritats sanitàries, la recomanació de fer les figures sense pinya tancada, el manteniment de la distància de seguretat entre figures, abans de començar caldrà que les persones interessades a participar-hi presenten una declaració responsable. No cal dir que les persones amb símptomes compatibles amb COVID-19 hauran d’abstenir-se d’acudir i participar en aquestes activitats.

A més a més, des de la Federació de Muixerangues, s’incideix que, després d’un any i mig sense activitat muixeranguera cal preparar-se físicament per tal d’aconseguir una condició física saludable de cara al retorn de l’activitat. En el cas de la xicalla caldrà treballar molt la part tècnica. Per a això caldrà redefinir-ne els perfils i adaptar-nos a les seues condicions del moment.

No es tracta de començar des de zero, es tracta senzillament de començar ja.

 

Aquest article es va publicar en el suplement TEMPS DE MUIIXERANGA del diari Levante, el divendres 1 d'octubre de 2021 i està disponible en el següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2021/10/01/torna-muixeranga-57878277.html