L'Aplec dels Ports, la trobada de muixerangues de les comarques del nord

27 de juliol de 2023

Text: Enric Sorribes, Conlloga Muixeranga de Castelló


L'Aplec dels Ports és un cap de setmana festiu i reivindicatiu per reclamar millores i denunciar les mancances d'infraestructures i serveis d'aquesta comarca. A més a més, serveix per a posar en valor la cultura popular i el patrimoni dels seus pobles i, per extensió, la llengua i la cultura del País Valencià, amb activitats lúdiques de tota classe: teatre, concerts, exposicions, conferències, presentacions de llibres, etc... Cada any se celebra en una localitat, essent el primer el de la Todolella del 1978, i passa de manera rotativa per la resta de localitats. Enguany se celebrarà, com cada darrer cap de setmana de juliol, l'edició número quaranta-quatre a Morella.

La primera actuació muixeranguera a l'Aplec dels Ports va estar a càrrec de la Nova Muixeranga d'Algemesí, però sense continuïtat en el programa d'actes d'edicions posteriors. Aquesta va vindre a partir de l'Aplec de Sorita en 2014, amb una primera actuació a càrrec de la Conlloga Muixeranga de Castelló, que feia poc que s'havia constituït. A l'any següent, a l'Aplec de Cinctorres, a aquesta colla s'hi va unir la Muixeranga de Vinaròs, un duet que es repetí en les edicions de Villores, la Mata i Vilafranca; en la d'Herbers va actuar també la Muixeranga de la Plana, i després de la represa amb normalitat postpandèmia, les muixerangues de Castelló i Vinaròs van tornar a fer una actuació conjunta a l'Aplec de Portell, donant continuïtat a la trobada de muixerangues més septentrionals del País Valencià. En l'Aplec d'enguany actuaran la Conlloga Muixeranga de Castelló, la Muixeranga de Vinaròs i la Muixeranga dels Ports, dues colles amb un cert recorregut i una altra que acaba de crear-se.

Muixeranga dels Ports. Aplec de Penyagolosa 2023, Atzeneta

El format, en general, sempre ha sigut el mateix. S'inicia amb una cercavila de les colles participants pels carrers del poble, amb diverses aturades (dues o tres) al llarg del recorregut per alçar construccions de ràpida formació, generalment de tres pisos, encara que també se n'ha vist de quatre o, fins i tot de cinc pisos (en aquest cas a càrrec de la Conlloga). El públic acompanya les muixerangueres i muixeranguers en aquest camí. Una vegada arriba la comitiva al lloc on es farà l'actuació, les colles fan l'entrada de manera consecutiva, normalment amb passeig de gegantets, pinets de tres caminats o, fins i tot amb un pilar de quatre caminat. En aquest moment, el protagonisme és quasi sempre per a la xicalla. A continuació comença l'actuació pròpiament dita, amb format de tres rondes en què es van alternant les colles, que mostren el millor del seu repertori. L'acte finalitza amb els pilars de comiat, de tres i quatre pisos.

En la trobada de muixerangues de l'Aplec dels Ports s'han vist muixerangues de tres altures, com la Campana, la Figuereta, el Pilón de Titaigües, la Senieta o la Marieta; de quatre pisos com la Torreta, la Sénia, el Pilotó, el Banc, el Cinc en un Peu o el Pi doble (pilar de quatre): i de cinc pisos, com l'Alta de Cinc, la Xopera, la Tomasina o la Morera. Espectacle i tradició en poc més d'una hora i mitja.

 

Muixeranga de Vinaròs. Aplec dels Ports 2019, Herbers

Les tres colles participants en l'Aplec d'enguany a Morella representen tres de les categories en què a Federació de Muixerangues classifica les colles d'acord amb l'altura màxima consolidada en un nombre determinat de figures: colla de cinc per a la Conlloga, colla de quatre per a la de Vinaròs i colla de tres per a la dels Ports (tot i que encara no forma part de la Federació i, per tant, encara no ha estat avaluada).

 Conlloga Muixeranga de Castelló, Aplec dels Ports 2018, Vilafranca

Per a la Conlloga aquesta trobada suposa l'última actuació de la temporada, i sempre ha oferit muixerangues de certa complexitat tècnica i molta vistositat. Per la seua part, la Muixeranga de Vinaròs voldrà confirmar la seua recuperació dels efectes negatius de la pandèmia i tractarà d'oferir una actuació com la que ens tenia acostumats la colla del Maestrat abans del 2020. Finalment, la Muixeranga dels Ports farà la seua primera actuació en la comarca (i segona de la colla) en un marc molt emotiu per als seus membres. Fer la presentació davant de la teua gent en l'Aplec no és qualsevol cosa, i la colla de la camisa color avellana segur que voldran oferir el millor que porten en la seua cartera. Per no perdre-s'ho!

 

Aquest article es va publicar el dijous 27 de juliol de 2023 al Diari La Veu i està disponible en el següent enllaç: https://www.diarilaveu.cat/noticia/16354/laplec-dels-ports-la-trobada-de-muixerangues-de-les-comarques-del-nord