Les torres humanes es donen cita a Tauste

28 de setembre de 2023

Text: Quim Ruiz, Conlloga Muixeranga de Castelló. Vilafamés

Arriba setembre i per moltes colles arrenca la temporada muixeranguera. Així, el passat dissabte 16 de setembre la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga d'Alacant vam executar les nostres primeres actuacions a la localitat saragossana de Tauste, on vam participar junt amb altres colles al «VI Encuentro Nacional Dance de Tauste». Esta localitat de la comarca de Las Cinco Villas té el Dance de Tauste com a símbol, una representació reconeguda com a Festa d'Interès Turístic d'Aragó.

Es tracta d'una dansa documentada des del segle XVIII -però segurament més antiga- composta de catorze parts, entre les quals destaquen algunes construccions humanes. Aquest fet que ens agermana és el que ens va fer recórrer el passat dissabte els carrers de la localitat per mostrar les nostres figures davant d'un nombrós públic. Junt amb les construccions humanes esmentades també van participar la Comparsa de Gigantes de Tauste, el Grup Castelló (Associació d'Estudis Tradicionals de Castelló de la Plana), el Grup Folklòric Sa Colla de Sant Rafel (Eivissa) i el Grupo de Dantzas de Ribaforada (Navarra). Una bona barreja de danses, torres i vestuaris diferents que van donar una gran emoció a la trobada.

Sense dubte, per la Conlloga Muixeranga de Castelló va ser una manera diferent de començar una temporada ben especial, la del nostre desé aniversari. Vam dur fins a Tauste una xicoteta mostra del que sabem fer, amb figures com ara la Roscana, Senietes, la Branca o l'Altar. Va ser una actuació per gaudir, és a dir, per deixar el llistó de la colla alt però també a gaudir de l'ambient i de l'oportunitat de veure tantes mostres de cultura popular reunides sota la torre mudèjar de la localitat.

Ens van sorprendre les danses eivissenques de Sa Colla de Sant Rafel, que amb el repicar greu d'unes castanyetes de grans dimensions i els sons hipnòtics de la flauta i el tamborí acompanyaven una dansa de reminiscències ancestrals. Hom pareixia tornar a un passat remot observant els moviments de festeig entre la dona hieràtica i l'home que exhibeix agilitat i destresa. Una dona que exhibeix s'empedrada, és a dir, el conjunt de collars i anells d'or que sembla ostentar com a dot per a l'home que pretenga festejar-la. Admiràrem també els dantzaris de Ribaforada, una agrupació molt jove que realitzava danses per nosaltres familiars, com els arquets, les cintes o el que anomenen paloteado -una mena de ball de bastons-, però que també culminen amb un castell humà de tres altures. El Grup Castelló, que també es va desplaçar des de Castelló de la Plana, va exhibir una bona mostra de jotes i fandangos acompanyats de la seua rondalla. El so de les nostres dolçaines es va barrejar amb les de dulzaineros provinents de Navarra i Baiona.

Les estrelles de la jornada, per descomptat, van ser els locals: El Dance de Tauste. Aquesta comparsa composta de dotze homes vestits de baturros està molt vinculada amb els símbols festius de la localitat. Normalment actua a les festes en honor a San Miguel i a la Virgen de Sancho Abarca, patrons de la vila. Guiats pel mayoral, els dansants realitzen diferents danses i quadres plàstics de fins a quatre altures. Els acompanya el rebadán, un xiquet que corona les construccions. Una de les més cridaneres és l'anomenada Torre de San Miguel, en la que un dansant es col·loca en posició de banc i sobre ell s'alça la construcció: Una persona sobre els seus genolls, una altra sobre els seus muscles i una altra fent la figuereta al mig. Al tercer pis, un dansant a quatre potes anomenat gato i per últim, rematant la figura, el rebadán, cridant ¡Viva la virgen de Sancho Abarca! al coronar la torre. Els dansants pugen els uns damunt dels altres a salts, amb gran energia, en una escena que ens pot retraure als inicis de les nostres torres humanes. El dance limita la seua participació als homes, però fa ja alguns anys es va crear un grup de xiques per ballar-lo. En l'actualitat estes xiques actuen al costat del grup d'homes realitzant les mateixes figures, però vestint diferent, amb pantaló i samarreta blanca, faixa i mocador granes.

En definitiva, ens sentim afortunats d'haver pogut participar en aquesta trobada i conèixer de primera mà tant el Dance de Tauste com les danses de la resta d'agrupacions convidades.

 

Aquest article es va publicar a la secció TERRA DE MUIXERANGUES del diari Levante, el divendres 22 de setembre i està disponible en el següent enllaç: https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2023/09/22/les-torres-humanes-donen-cita-92396848.html